19:15
Тарас Шевченко… Геній, мислитель, пророк

Щовесни, коли тануть сніги

  І на рясті згасає веселка,

  Повні сил і живої снаги,

  Ми вшановуєм пам’ять Шевченка.

         Тарас Шевченко… Геній, мислитель, пророк. Людина незвичайної долі й незвичайного таланту, що здобула світову славу.

              Є дні, що минають і непомітно і зникають без сліду. Нічого не залишають по собі, нічого не знаменують собою. Але є день, що ніколи не минає, що завжди з нами. Україна у долі своїй має такий день – 9 березня.  День який явив світові Шевченка – великого сина великого народу.

     З нагоди 202 річниці в Березнівському НВК «Економіко-гуманітарний ліцей – ЗОШ І-ІІст.» було проведено захід, приурочений вшануванню пам`яті  Шевченка «Ми пам’ятаємо тебе, Тарасе!», який підготували вчитель української літератури Любов Овдійчук та учні 6-Б класу.

     У святі брали участь учні та вчителі цього навчального закладу. Зі сцени лунали пісні на слова Кобзаря, звучали твори поета. Глядачам була представлена сценка «Зіркове небо», у якій малий Тарас шукав стовпи, що підпирають небо.

     Т.Шевченко дуже тужив за Україною. Всі присутні мали можливість почути, як ніжно і тужливо звучать його пісні: «Думи мої, думи мої…», «По діброві вітер виє» у виконанні ансамблю 6-Б класу, «Садок вишневий коло хати», яку виконувала Наталія Михальчук, «Зоре моя вечірняя…», яку заспівали дівчата з 5-А класу, а також Марія Мельник виконала пісню про долю країни, яка завжди хвилювала поета, - «Ми – Україна» (музичний керівник Іванна Юсенко-Ципан)

     Проте слово Великого Кобзаря потрібне і сьогодні усій країні для того, щоб вибороти нашу незалежність, наше майбутнє. Найкращим зверненням нині до країни є слова Сергія Нігояна, який цитував «Кавказ», він разом з нами боровся на майдані за нашу свободу і нашу волю. Присутні переглянули цей відеозапис, який надихає і дає впевненість у  боротьбі.

     Твори Тараса Шевченка видані на 33 мовах світу. Цікавим для учнів стало те, як вчитель англійської мови Іванна Новак з учнем 9-А класу Андрієм Новаком декламували «Заповіт» українською та англійською мовою.

     Захоплюючим моментом на святі також став і фільм, у якому учні, вчителі та працівники ліцею читали поезію Тараса Григоровича (є можливість переглянути на сайті ліцею). Всі присутні відчули те, що слова великого пророка були актуальні не лише в той час, коли жив Шевченко, але й сьогодні.

     Пошли нам, Боже, Шевченкового полум’яного духу, мудрості, віри у щасливе майбуття рідної України!

                                      Підготувала вчитель української мови та літератури

                                                                               Любов Богданівна Овдійчук

  

Категорія: Новини | Переглядів: 660 | Додав: SANYA | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
close